Durum Gazetesi

10 kulübe olsaydı işgüzar belediyelere gerek kalmazdı

İSTANBUL

Keçiören Doru Sokakta hayvanseverlerin kendi imkanları ile temin ettikleri 10 adet kulübe ile sokakta bakımını ve beslenmesini gönüllü olarak sağladığı sokak köpekleri için Keçiören Belediyesi skandal bir uygulamaya imza attı.

Keçiören Doru Sokakta hayvanseverlerin kendi imkanları ile temin ettikleri 10 adet kulübe ile sokakta bakımını ve beslenmesini gönüllü olarak sağladığı sokak köpekleri için Keçiören Belediyesi skandal bir uygulamaya imza attı. Sokağa gelen Keçiören Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri "Burada arıcılık ve tavukçuluk faaliyeti yapılamaz" diyerek tutanak tuttu ve köpek kulübelerini kaldırttı. Yapılan uygulamanın yasal dayanağını Keçiören Belediyesine yazılı olarak soran Hayvanları Koruma Kurtarma ve Yaşatma Derneği'ne ise Keçiören Belediyesi tarafından verilen cevapta Hayvanları Koruma Kanunu 6. maddesi ile Zabıta Kabahatler Talimatnamesinin 216. maddesi gerekçe gösterildi. Zabıta Kabahatler Talimatnamesinin 216. maddesini de yazılı olarak gönderen Keçiören Belediyesi "Belediye sınırları içerisinde, konutlar ve müştemilatı, veya herhangi bir yapı ahır, kümes vs. hayvan barınağı haline getirilemez, besicilik ve arıcılık yapılamaz." dedi.

"Hukuk skandalı"

Konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığına başvuran HAYKURDER, Keçiören Belediyesi hakkında 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununa muhalefet gerekçesiyle idari işlem yapılmasını talep etti. Dernek aynı zamanda Keçiören Belediyesi Teftiş Kurulu Müdürlüğünden de uygulamayı yapan Zabıta personeli hakkında soruşturma başlatılmasını talep etti. Yapılan uygulamayı hukuk skandalı olarak değerlendiren HAYKURDER Başkanı Erman Paçalı yaptığı açıklamada "Uygulamanın yasal dayanağını sorguladığımızda skandal bir cevap aldık. Verilen cevapta Hayvanları Koruma Kanunu 6. maddesine atıfta bulunulmuş. Bırakın 6. maddeyi Hayvanları Koruma Kanununun bütününe baktığınızda sokaklarda yada konutlarda, eklentilerinde kedi köpek kulübesi bulundurulması yada bulundurulmamasına dair tek bir açık yada örtülü hüküm yok. Köpek kulübelerinin kaldırılması bir yana yasa gönüllülere sokak hayvanlarının bakım ve beslenmeleri konusunda yol gösterip kolaylıklar sağlıyor. Belediyelere "gönüllüler ile işbirliği yapacaksın" diyor. Bunlar ya yasayı bilmiyor ya da işlerine gelmiyor. Sokak hayvanlarından rahatsız oluyorlar, düşmanlık etmek istiyorlarsa bunu açıkça dillendirsinler. Hayvanseverleri ellerindeki yetkileri kötüye kullanarak taciz etmesinler. Niyetlerini açıkça ifade etsinler" dedi.

Arıyla köpeği birbirinden ayıramayan adamdan Zabıta mı olur?

Paçalı, kendilerine gönderilen cevap yazısında Zabıta Kabahatler Talimatnamesinin 216. maddesinin gerekçe gösterildiğini ifade ederek "Bu madde kendilerinin de açıkça yazdığı üzere "Belediye sınırları içerisinde herhangi bir yapının ahır, kümes veya hayvan barınağı haline getirilemeyeceğini, arıcılık, besicilik faaliyeti yapılamacağını" ifade ediyor. Zabıta da tutanak tutarken "Burada arıcılık, tavukçuluk yapamazsınız" diyor. Kendilerine o alanda kümes bulunmadığı, arıcılık yada tavukçuluk yapılmnadığı anlatılsa da o maddeden işlem yapıp "Bu kulübeleri kaldıracaksınız" diyor. Arı ile tavuğu, kedi ile köpeği tanılayamayan, birbirinden ayıramayan adamdan zabıta olur mu? Köpek kulübesi ile ahırı, kedi kulübesi ile kümesi birbirinden ayıramayan adamdan Zabıta olur mu? Bu kişiler bu ayrımı yapabilecek yetkinliğe sahip değil ise denetim görevlerinin doğuracağı vahim sonuçlar göz önüne alınarak, görevden el çektirilmelidir. Yok bu ayrımı yapabiliyor ama buna rağmen bu maddeyi işletiyorlarsa o daha da vahimdir. Hiç beklemeden görevden alınmalıdırlar. Orada barınak işletilemez diyen belediye yönetimine sorarım. Barınak, geçici bakımevi, rehabilitasyon merkezi nedir? Nasıl birşeydir? Neye benzer? Nasıl bir hizmet verir? Koşulları standartları nedir? Bunları biliyorlar mı? 10 kulübeyle barınak mı olur? 10 kulübeden barınak olsa iş bilmez, işgüzar belediyelere ihtiyaç mı olurdu? Hayvanseverler ve dernekler 10 kulübeyle sorunu çözerdi zaten. 10 kulübeden barınak olabileceğini değerlendiren idarenin barınak kavramından ne anladığını, sokak hayvanlarının refahına yönelik sunması gereken hizmetler konusunda ne kadar vasat olduğunu, barınak algılarının ne olduğundan anlayabiliyoruz. Bu skandala ivedilikle son verilmesini ve Doru sokakta yaşayan sokak hayvanlarından ve gönüllülerden özür dilenerek kulübelerinin geri konulmasının sağlanmasını talep ediyoruz" dedi.

Paçalı kararın ivedilikle düzeltilmemesi halinde iç hukuk yollarında her türlü haklarını sonuna kadar kullanacaklarını ve pes etmeyeceklerini duyurdu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.