banner460
banner128

26 Eylül’de yapılan seçimlerde 19 Türkiye kökenli ismin parlamentoya girmesi kesinleşti. SPD'den 10, Yeşiller'den 5, Sol Parti'den 3, CDU'dan 1 arkadaşımız Federal Meclise girdi.

26 Eyllül 2021 tarihinde Almanyada yapılan Genel Seçimlerinde Kamuoyu yoklamalarında öngörülen neticelere yakın sonuçlar alındı.

Buna göre Almanya Sosyal Demokrat Parti seçimleri % 25,7 ile 1.ci sırada bitirdi. Bu son zamanlarda sürekli oy kaybeden bir parti için çok önemli bir sonuç. Zira bundan 6 ay önce herkes SPD nin artık hiçbir seçim kazanamayacağını düşünüyordu. Sosyal demokratlar doğru zamanda doğru aday belirlediler. Patinin seçim proğramı partinin tüm bileşelerinin katılımı ve Başbakan adayının bizzat nezaret etmesiyle hazırlandı. Eğer Proğram ile proğramı uygulayacak kişi uyuşmazsa başarılı olamazsınız. İnandırıcı olmaz. Yani söylem ile eylem örtüşmeli. Öylede oldu. Herkes Adayı ve proğramı benimsedi. Kendisini orada buldu ve her ikisinede sahip çıktı. Seçim çalışmaları esnasında rakip adaylar inanılmaz hatalar yaptı. Yapılan hatalarında SPD'ye katkısı oldu tabii.

*

Partiler ve aldıkları oylar şöyle:

Sosyal Demokrat Parti (SPD): % 25,7 Hırıstiyan Demokrat Parti (CDU) %24,1 Yeşiller % 14,3 Hür Demokratlar (FDP) %11,5 Almanya için Alternatif (AFD) faşist Irkçı %10,5 ve Sol Parti %4,9

Almanyanın seçin sistemi oldukça karışık. Açıklamaya kalkışsam inanın çok uzun bir yazı olur.

Normal durumlarda Almanya Parlamentosu beşyüz doksan kişiden oluşuyor. Ancak sistemin getirdiği genişlemelerden ötürü bu rakam oldukça yükseliyor. 26 Eylül’de seçilen Parlamento 735 kişiden oluşacak.

*

Hükümet olasılıkları

Buna göre Hükümet kurabilmek için salt çoğunluk 368 kişi. Bu rakama ikili koalisyon olarak SPD ve CDU ulaşıyor. Ancak SPD bu koalisyona sıcak bakmıyor.
Başka olanaklar: SPD, Yeşiller ve FDP veya CDU, Yeşiller ve FDP.

Yeşiller ile FDP arasında ciddi proğram ve düşünce ayrılıkları var. Bundan ötürü sondaj çalışmalarına sıra dışı bir uygulama ile kendi aralarında konuşarak başlanacak. Eğer bu iki parti kendi arasında bir anlaşmaya varamazsa hükümet kurmak oldukça zor olacak. SPD her iki parti ile geçmişte hükümet kurduğu için SPD tarafından ciddi sorun çıkacağını düşünmoyorum. Bu iki parti kendi arasında anlaşamazsa Almanya yine büyük koalisyona mecbur kalabilir. İlerleyen haftalarda gelişmeleri göreceğiz.

*

Bu seçim Türkiye kökenli siyasetçiler bakımında oldukça başarılı geçti.

Toplam 19 milletvekili ile tarihin en yüksek sayısına ulaşıldı.

Seçilen Adaylar.

SPD'den 10, Yeşiller'den 5, Sol Parti'den 3, CDU'dan 1 arkadaşımız Federal Meclise girdi.

Bavyera

Yeşiller: Ekin Deligöz

Sol Parti: Ateş Gürpınar

Berlin

SPD: Cansel Kızıltepe, Hakan Demir

Yeşiller: Canan Bayram

Hamburg

SPD: Aydan Özoğuz, Metin Hakverdi

Baden-Württemberg

SPD: Macit Karaahmetoğlu, Derya Türk-Nachbaur, Takis Mehmet Ali (büyük olasılıkla Batı Trakya'dan)

Yeşiller: Cem Özdemir, Melis Sekmen

Sol Parti: Gökay Akbulut

Aşağı Saksonya

Yeşiller: Filiz Polat

Kuzey Ren Vestfalya

SPD: Gülistan Yüksel, Nezahat Baradari, Mahmut Özdemir

CDU: Serap Güler

Sol Parti: Sevim Dağdelen

Tüm arkadaşlarımıza başarılar diliyorum.

*

Hıdır Karademir

Rödermark Eylül 2021

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.