banner460
banner128

-Nice yollardan geçip, nice yılları devirip gelmek.   Nice seviçleri asıp duvarlara, nice üzüntüleri koyup yüreklere, devirip 28 yılı otuzuncu yıla doğru yol almak. Bir defa seçilmek için kark takla atanların ülkesinde altı defa üst üste halkın takdiriyle seçim kazanmak.  Kaç faniye nasip olur ki?                  Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, kendisine bu onuru yaşatan Büyükçekmece halkı için ne yapsa azdır. 

*

Üzüntüler yaşadık, eksik kaldı bir yanımız!

-29 Mart 2019 seçimlerinde Belediye Başkanı seçilen başkanlar görevde üç yılı tamamladılar. Bu tanım ilk defa seçilenler için.  Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün ise başkanlıkta 28 yılı tamamladı. “Çoğu gitti azı kaldı.” Başlıklı  belediyelerin icraatlarını değerlendirdiğimiz yazı dizimizde bugün Büyükçekmece'deyiz.

- Dünya ve ülke olarak corona denen bir illet ile boğuştuk, boğuşuyoruz.. Bir çoğumuz planladığımız işleri yapamadık. Yer yer verdiğimiz sözleri bile tutamadık. Eksik kaldı bir yanımız. Üzüntüler yaşadık.  Bir çok sektörlerle, alanlarda olduğu gibi belediye icraatları da bunlardan etkilendi. Değerlendirmelerimizi yaparken bu şartları gözardı etmiyoruz.  Tüm olumsuzluklara rağmen yine de ortaya çıktığını düşündüğümüz eksiklikleri de not etmeden geçmiyoruz.

-Bu yazıda Büyükçekmece Belediye Başkanı Akgün’ün üç yılını değerlendireceğiz ancak doğal olarak diğer bazı başkanlardan farklı olarak kendisinin geçmiş dönem icraatlarıyla da yer yer karşılaştırma yapabileceğiz . Buyrun Büyükçekmece’ye..

*

Büyükçekmece:Kentsel dönüşümde zirve

-Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’ün,  29 Mart 2019’dan bu yana özellikle üç önemli çalışmaya yoğunlaştığını görüyoruz.  Akgün ve ekibi İstanbul’un bir numaralı sorunu olan depreme hazırlık konusunda büyük bir çaba içinde.  Kentsel dönüşümün en başarılı uygulandığı ilçelerin başında geliyor Büyükçekmece. İlçede bugüne kadar 30 binin üzerinde konut yenilendi. Kalanların da yenilenmesine hızla devam ediliyor. 

*

Kordonboyu yeniden düzenleniyor

Büyükçekmece’de üç yıl geliştiilen ikinci önemli proje ise İBB ve Büyükçekmece Belediyesi işbirliğiyle Kordonboyu’nda yeniden yapılan sahil düzenlemesi.  Bu proje ile Büyükçekmece ilçesinin merkez sahili sil baştan yeniden düzenlenirken, sahildeki işgallere de önemli ölçüde son verilmiş görülüyor. 

*

Kıyı İstanbul ses getirecek

Büyükçekmece’de bu yıldan  itibaren çok ses getirecek bir çalışma daha faaliyete başlayacak. Kısmen başladı zaten. Büyükçekmece Yat Limanı.  Sadece Yat Limanı değil. Kıyıİstanbul adı verilen bir Marina. Halka açık mini restaruantları, alış veriş merkezleri ile bölgenin önemli bir projesi olarak ses getirecek.

*

Satışların zirve yaptığı dönemde çöp işine müdahale

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’ün bu dönem en önemli çalışmalarından biri de çöp işini belediye bünyesine almış olması. Başkan bu kararıyla bir yılda belediyeyi ne kadar kara geçirmiş, geçmiş yıllara göre ne kadar kazanç sağlanmış açıklamıyor ama uzak yakın Silivri örneği ile tahmin edilebiliyor bu. Ayrıca sadece kar açısından değil, bu hizmete bir de kamusal hizmetin taşerondan alınıp kamulaştırılması yönüyle de bakmak gerekiyor. Özelleştirmenin, taşeronlaştırmanın, devlet ait her şeyin satıldığı bir dönemde bir kamulaştırma girişiminin olumluluğunu düşünün.

*

Sosyal belediyecilik ve halkla ilişkilerde başarı düştü

Büyükçekmece Belediyesi son üç yılda ;  sosyal belediyecilik , halkla ilişkilerde ise daha önceki yıllara göre gösterdiği çalışmaları sergileyemiyor.  Mesela halk toplantıları yok. İş bulma konusunda da diğer bazı belediyelerin çalışmaları dikkate alındığında bir faaliyet yok gibi. Sosyal yardımlar da eksilmiş gibi. Halkla ilişkiler Müdürlüğü’nün çalışmaları bayağı düşmüş.

*

Büyükçekmece Belediyeden ibaret değildir?

-Şu son günlerde örneğin  8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerine baktığımızda halkla ilişkilerin belediyeye indirgenmiş olduğunu görüyoruz.  Başkan 8 Mart'ı sadece Belediye personeliyle kutluyor. Büyükçekmece belediyeden mi ibaret?

-Her şeyin durduğu, donduğu anda yine Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün çıkıyor semtlere, mahallelere. Muhtarları ziyaret ediyor, bir kaç meçlis üyesini alarak halkla bir araya gelmeye çalışıyor. Ama araki bulasın geçmiş yılları!

-Başkan Akgün’ün uzun yıllar basınla ilişkilerde başarılı grafik çizen bir belediye idi. Bu çalışmalarda yine İBB’ye kaptırılan Hasan Akkuş’un da büyük rolü vardı. Bugün ise bu alanda da biraz eksiklik var. Kurumsal İletişim bürosu haber yazımında başarılı.  Ancak basınla ilişkilerin yürütülmesinde nedendir bilemem aynı başarı yok. Basın ile ilişkileri geliştirmekten ziyade bir saray bürokratlığı havası sinmiş gibi bu ofisin üstüne.

*

Her saray soğuktur ve halktan kopuktur biraz

Yeni Belediye Binası çok güzel bir eser. Mimarisiyle dikkat çekiyor. Hizmetlerin bir araya toplanması, sağlıklı verilmesi anlamında çok işlevsel.  Adeta bir saray görünümünde olan belediye binası halk ile kurum arasında bir mesafe-uzaklık mı oluşturuyor nedir? Her saray muhteşemdir ama halka biraz uzaktır. Yeni belediye binasına geçmeden önce yoğun bir şekilde mahallelerde  meclis toplantıları gerçekleştirilirdi.  Mahalle kahvelerinde yapılan toplantılar bir anlamda belediyeyi halka yakınlaştıran icraatlardı. Sürekli olması- çok sık olmasının belki olumsuz yanları da vardı ama yararlı yanları da vardı. Arada bir bu şekilde önemli toplantıları mahalllerde yapılsa mutlaka faydalı olacaktı. Örneğin Tepecik’in imar planları, Kumburgaz’daki kentsel dönüşüm çok gündemde. Bu konunun işleneceği meclis toplantıları mahallelerinde yapılsa faydalı olmaz mıydı? Diye düşünmeden edemiyor insan. Büyükçekmece Belediyesi yeni binası olumlu işlevinin yanında maalesef böyle de bir olumsuzluğa yol açmış bulunuyor. Belediyeyi halktan kopardı gibi dersek pek te yanılmış olmayız.

*

Son bir not daha belediye tarımsal konulara da eğilmeye başladı. İyiniyetli bir yaklaşım. Kültürel çalışmalar da devam ediyor gibi. Spor da öyle. Ama yukarda da vurguladığımız gibi;  sahilde yapılan düzenleme, yat limanı ve kentsel dönüşüm de  o kadar yoğun çalışma yapılıyor ki,  diğerleri çok ama çok gerilerde kalıyor. Bu açıdan bakınca ön plana çıkmamalarını da anlamak gerekiyor belki.

*

Ve Akgün. Başkanlık koltuğunda 28 yıl.  Bu 28 yıla bir paragraf açmadan geçmek olmaz. Bir dönem seçilmek için kırk takla atanların ülkesinde altı dönem üst üste halkın takdirini kazanmak. Milyonlarca faniden birine nasip olmaz bir onur. Akgün, kendisine bu onuru yaşatan Büyükçekmece halkı için ne yapsa azdır.  Yani Akgün’ün omuzlarındaki yük ilk defa seçilmiş bir  başkandan altı kat daha fazladır.  Çeyrek asırı geçkin tanıdığımız Akgün ; pandeminin etkisinin kalkması ve yoğunlaştığı bazı projelerin rahatlamasıyla birlikte halka yönelik çalışmaları yoğunlaştıracaktır diye düşünüyoruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.