banner460
banner128

AK Parti ve MHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Grupları,  İBB Meclisinin Eylül ayı oturumunda İstanbul yerel medyasına sözüm ona destek önerisi sundular. Sundukları öneri incelendiğinde ‘destek değil yerel basının idam fermanı’ olduğu apaçık görülecektir.

**

Önerge şu şekilde.

“Medyanın gelişmiş demokratik toplumlarda kamu otoritesi ve kamuoyu arasında bir köprü görevi görmesi, mevcut iletişim kanallarıyla toplulukların haber alma özgürlüğünün yerine getirilmesine yardımcı olduğu açıktır. Gazetelere destek olunması, gelişmiş ülkelerde de olduğu üzere sosyal sorumluluklar arasında yer almaktadır. Bununla birlikte meclisimizin ve İBB Belediyemizin almış olduğu kararları halkımıza gazeteler aracılığıyla duyurulması, faaliyetlerden daha fazla haberdar olmasını, şeffaflık ilkesi doğrultusunda olacağı kanaatindeyiz. Bu itibarla meclisimizin almış olduğu kararlar halkımıza doğru bir şekilde iletilmesi ve yaşanılan tiraj kayıplarında olumsuz etkinin giderilmesine yönelik, gazetelere destek olunması amacıyla 5393 sayılı belediye kanunun 14. maddesine göre belediye çalışmalarının vatandaşa en yakın yerlerde ve en uygun yöntemlerle sunulacağı, belediyenin görevleri arasında gösterildiğinden ve yine aynı kanunun meclis kanunun gerçekleşmesi başlığı 23. maddesinin kesinleşen meclis kararlarının 7 gün içinde uygun araçlarla halka duyuru yetki kapsamında İBB'nin almış olduğu kararların özetlerinin resmi ilan yayınlama hakkı bulunan İstanbul'daki yaygın bölgesel ve yerel gazetelerin tamamında duyurulması söz konusu karar özetlerinin ilan giderlerinin belediyemizce karşılanmasını ve teklifin gündeme alınarak hukuk komisyonuna alınmasına arz ederiz.

Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu ve MHP Grup Başkanvekili Volkan Yılmaz.

**

Kriter ne?

“İBB'nin almış olduğu kararların özetlerinin resmi ilan yayınlama hakkı bulunan İstanbul'daki yaygın bölgesel ve yerel gazetelerin tamamında..”

-“Resmi İlan yayınlama hakkı bulunan”

Peki bu kriter İstanbul yerel basınını kapsıyor mu?

Hayır.

-İstanbul’da yüzlerce yerel yayın var. Bu yayınlardan resmi ilan bir elin parmağını geçmez. İstanbul üçüncü bölgeyi çok daha iyi biliyorum. Bu bölgede de 50’nin üzerinde yayın var. Ama Basın İlan Kurumu'ndan resmi ilan alan sadece iki tane biliyorum.

-Resmi ilan hakkı olmayan yerel basında vergi dairesine kayıtlı.  Yüzlerce meslektaşımız vergi veriyorlar devlete yani. KDV ödüyorlar.

-Savcılıktan mevkute beyannameleri var.

-Ve bölgelerinde gelişmeleri takip ediyor kamuoyuna yansıtıyorlar.

-Pandemi ile resmi ilan alsın almasın tüm medya zor günler geçiriyor ama zorluğun büyüğünü resmi ilan almayanlar yaşıyor. Cumhurbaşkanlığı tasarruf tedbiri ile daha da zorlu günler başlamıştır. 

-Bu nedenle bir çoğu zorunlu olarak dijital yayına geçti. Basılı yayını düzenli çıkarmak zorlaştı. Düzenli çıkarabilen İstanbul üçüncü bölgede sadece resmi ilan iki gazete kaldı gibi. Onlar da eminim ilan almasalar çıkmayacaklar.

**

AK Parti Grup Başkanı M.Tevfik Göksu ve MHP Grup Başkanı Volkan Yılmaz imzasıyla İBB Meclisine sunulan ve Hukuk Komisyonuna havale edilen bu önerge asla amaca hizmet etmiyecek. 

-Bu önerge Cumhurbaşkanlığının tasarruf tedbiri ile aldığı kararlarla iptal edilen abonelikleri telafi amacına hizmet etmeyecektir.

-Resmi ilan alma hakkı olana devlet zaten yardımcı oluyor. Zaten ilan veriyor. Yani siz çıkacağınız bu kararla İstanbul yerel basınına destek olmayacaksınız.  Hatta başka olumsuz gelişmeleri tetiklemiş olabileceksiniz. Onların idam fermanını imzalamış olacaksınız.

-Adrese teslim personel alım ilanları olurdu, bu da adrese teslim destek önerisi olmuş gibi. Asla adil değil, asla eşitlikçi değil

**

Tabi ki her gelene de ilan verilmez. Bunun da bir kriteri şartı olmalı. Ne olabilir.

Mesela “ ... süre ile Vergi levhası olmalı, .... süre ile mevkute beyannamesi bulunmalı .. Dijital ya da basılı olarak yayınını sürdürmeli” vb. gibi.  Süreler; bir yılmı olur, iki yılmı olur. Üç yılmı onu da kararı çıkaranlar takdir edebilir.

İBB’deki önergeyi sunan AK Parti Grup Başkanı M.Tevfik Göksu, MHP Grup Başkanı Volkan Yılmaz’ı duyarlı olmaya bu yanlışı baştan düzeltmeye davet ediyorum. Tüm İBB Meclis üyelerinin ve CHP gurubunun da önergenin maksada uygun olmadığı konusunda dikkatini çekmek istiyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.