banner460
banner128

31 Ekim 1961 tarihinde Almanya ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmayla başlayan Anadolu’dan batıya işgücü göçünün hikayesi’nin 60 yılı.. Bir ömür..  Bir kaç nesil.. Giden zaman.. biten ve yeniden filizlenen hayaller..

Şair  İbrahim Sadri,  göçü hüzünlü bir şekilde şöyle dile getirir: 

- “Sirkeciden tren gider, varım yoğum törem gider ,

 - Ona giden verem gider, evim barkım viran gider,

- Gurbet elde bir başıma, varım yoğum alır gider”

...

1961’de Sirkeci’den Almanya’ya yola çıkan tren;  umudu, hayalleri büyütürken; bilinmeyeni, hasreti de beraberinde getirir..

Dil bilmezler, yol bilmezler.. Düşerler Almanya’nın;  varoşlarına, caddelerine, sokaklarına, fabrikalarına. Kalifiye olmayan bir iş gücü.. Ucuz emek..

O günden bu yana 60 yıl geçmiş..

Kendisi de uzun süre Almanya’da yaşamış olan yazar Dilek Zaptçıoğlu’nun dediği gibi; Sirkeci garından Almanya’ya doğru yol alan gurbetçilerin, “Bir anda her şeyin, yemeklerin, kokuların, konuşulan dilin, hava koşullarının, dini inançların ve insanların düşünce biçiminin farklı olduğu yabancı bir ülkeye” merhaba demenin çok da kolay olmadığı aşikârdır.

...

Bu süreci nerdeyse her anını yaşamış bir isim.. Hıdır Karademir.

1969 yılında daha 15 yaşındayken, Malatya- Hekimhan- Uğurlu Köyü’nden bir çocuk ne yapar yapar, Almanya’nın yolunu tutar..

Kendi anlatamıyla “15 yaşında, tam da ergenlik çağında bir gencin yolunu kaybedip, bir bataklığa saplanması için her koşul varken, kendisini bu tehlikelerden korumasini bilmiştir Hıdır Karademir. Geldiği ülkede kendisini her konuda geliştirmiş. Almanya’ya geldiğinde formal bir diploması olmamasına rağmen, ülkenin kendisine sunduğu tüm olanakları sonuna dek değerledirerek akademik bir eğitim almış, bir mücadele insanıdır.”

Karademir; yarım asrı geçen Almanya yaşamında; Politik alanda Avrupanın en yaşlı ve büyük partilerinden biri olan Alman Sosyal Demokrat Parti’de; 20 yıl İl Genel Meclisi üyeliği, 25 yıl Belediye Meclisi üyeliği, 20 yıl İl Yönetim Kurulu üyeliği, 10 yıl İlçe Başkanlığı, 6 yıl Hessen Eyaleti SPD Yönetim Kurulu, 6 yıl Almanya genelinde görev yapan Danışma Kurulu üyeliği gibi bir dizi önemli görevlerde bulunmuş. 2009 yılında seçilebilecek bir yerden Avrupa Parlamentosu’na aday gösterilmiştir.

Karademir, Türkiye’den Almanya’ya göçenlerin özellikle Almanya siyasetinde hangi süreçlerden geçtiğini, hangi zorluklarla karşılaştığını, hangi isimlerin ön plana çıktığını  “Göçün 60. Yılında Almanya siyasetinde Türkiye kökenli siyasetçiler” başlığıyla  durumgazetesi.com.tr için kaleme aldı.

İlgiyle okuyacağınız bir yazı dizisi olacaktır.. Birinci yazı bugün Karademir'in köşesinde..

Sağlıklı günleriniz olsun..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.