banner460
banner128

Hayali olmayanın gerçeği olmazmış. Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, ilçenin 2050 vizyonunu belirlemek için kamuoyuna açık bir çağrı yapmış.   “Gelecek sizinle gelecek”  başlıklı bu çağrıda “2050 yılında nasıl bir Büyükçekmece hayal ediyorsunuz? Düşünce istek ve fikirlerinizi hemen yazın, geleceğe hazırlanalım” şeklindeki bir çağrıyla insanların bu konudaki fikirlerini öğrenmek istemiş.

Öncelikle bu daveti;  katılımcılığa, çoğulculuğa, farklı görüşlerin değerine verilen bir önem olarak anlamlı buluyorum. . 

Dünya çok küçüldü, mesafeler kısaldı. İletişim alabildiğine gelişti. Burada aldığınız nefes anında beş kıtada duyulabiliyor. Kimbilir gelecek yıllarda daha neler gelişecek.

*

-Kendimizi hiç zorlayamayalım. Büyükçekmece bir sanayi ve tarım kenti olamaz.  Belki aralarında Fıratpen’in de olacağı bir kaç önemli tesis kalabilir. Başkası da gelmesin zaten.

- Gelecekte dünyada;  sosyal, kültürel, sportif etkinlikler ile sağlık sektörünün çok daha önemli gelişmeler katedeceğini düşünmek yanlış olmaz.

*

Hadi Büyükçekmece Marina’ya gidelim.

-Yapılmakta olan Yat Limanı’nın ki  adını “Büyükçekmece Marina” olarak adlandırmak çok daha uygun olabilecek. İlçenin gelecek vizyonunda çok önemli yer alacağı açık.

Bir sabah Selimpaşa’dan kalkıp “Hadi Tuzla Marina’ya gidelim” diyerek Silivri’den Tuzla’ya gitmiş bir insan olarak, gelecekte Tuzla ve Pendik’ten birilerinin “Hadi Büyükçekmece Marina’ya gidelim” diyebileceği bir tesis olabilecek gibi görünüyor.

Ancak; E-5 kıyısında önünü kapatan başta Astsubay Orduevi ve diğer birkaç yapının gelecekte burada kalabileceğini insan düşünmek istemiyor. Marina ile çok uyumsuz olacaklar. 

*

Akçansa yerine Sabancı Üniversitesi fakülteleri

Büyükçekmece’nin değil gelecek 50 yılı, bugünden itibaren orada AKÇANSA gibi sanayii tesisinin yeri olmaması gerekiyor. Güler Sabancı bir şekilde ikna edilip o tesis oradan başka yere taşınmalı. Sabancı Üniversitesi’nin bazı fakülteleri özellikle; Tıp Fakültesi  veya Güzel Sanatlar Fakültesi gelebilse ilçeye katabileceği katkıyı hayal bile edemiyorum.

*

50 yıl öncesinin Kumburgaz kumsalları

Hani şu 1970’li yıların gözde sayfiye ve yazlık semti Kumburgaz. Sanatçılaın, ünlü futbolcuların,  kent soylularının uğrak yeri Kumburgaz.  Kimi magazin dergilerinin birinci sayfalarında ünlü artistlerin tatil yaptığı fotoğraflarının yer aldığı Kumburgaz. Bir zamanların ünlü sayfiye ve tatil beldesi yok artık. Kesinlikle e-5 alt tarafı Kumburgaz’dan Selimpaşa sınırlarına kadar boşaltılmalı. Kumburgaz sahilleri eski şanına kavuşmalı. 

*

Zafer Tepe Parkı 

Zanediyorum  Başkan Akgün’ün 1999 projeleri içinde vardı böyle bir proje. Devebağırtan’ın tepeye. Büyüçekkmece’yi doya doya seyretmek isteyenlerin gezebileceği içinde mini cafeler,  yürüyüş yolları olacak bir park.  Hiç zor değil.  Büyükçekmece’ye girişten itaberen Devebağırtan’ın zirveye kadar E-5’in gidiş ve geliş yolu arasında kalan artık yer yer küçük birer ormana dönüşmüş alanlar çok güzel bir rekreasyon alanı olarak düzenlenebilir. .

*

Her işin başı sağlık!

- Büyükçekmece’nin sahibi olduğu en önemli değer ismini de taşıyan Büyükçekmece Gölü. Büyükçekmece göl ve çevresinden içme suyu koruma havzası olması nedeniyle faydalanamıyor. Daha önce de bu konuda düşünce geliştirilmişti. Büyükçekmece Göl kenarında bir “Yaşam Köyü” oluşturabilir. Uluslararası sağlık turizmine hizmet edebilecek içinde çok farklı hizmet ofislerinin, kültürel, sportif ve sağlık tesislerinin olabileceği büyük bir Yaşam Köyü. İstanbul’da da, Türkiye’de de, hatta dünyada da ses getirebilecek bir tesis olabilir.  Aylık, yıllık kalınabileceği gibi günübirlik yaşlıların da bırakılıp akşam alınabileceği tesis olabilir. Film Platosu yapmaktan çok daha anlamlı bir hizmet olacaktır diye düşünüyorum.

*

Uluslararası kültürel, sosyal ve sportif yarışmaların yapıldığı bir merkez

- Kültürel ve sosyal bir etkinlik olarak 20 yıldır belirli bir yere gelmiş olan Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali’nin bu anlamda faydasının daha da büyüyerek sürebileceğini düşünebiliriz. Bu anlamda ilçeye çok kapsamlı kültürel tesis yapımı düşünülebilir.
Bu etkinliğe başkalarını da ekleyerek Büyükçekmece’yi; uluslararası kültürel, sosyal ve sportif etkinliklerin düzenlendiği bir kent olarak hayal edebilir miyiz?

Örneğin;

-Mimarsinan ve Gürpınar Sahili’ni birleştirecek bir etkinlik. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda düzenlenebilir.  Albatros’tan Mimarsinan Sahili’ne uluslararası yüzme yarışı.

-Büyükçekmece Göl Maratonu.  19 Mayıslar da düzenlenebilir.  30 Ağustos’ta yüzme yarışı ile birlikte de düzenlenebilir. Büyükçekmece Stadı önünden başlayıp Çakmaklı , Alkent konutları altından geçip Ahmediye, Tepecik’ten dönüp tüm göl çevresini dolaşarak Kültürpark Mimarsinan’da sona erebilir.  Uluslararası bir maraton olabilir.  Her yıl düzenlenebilir.

*

Büyükçekmece kulesi kalkmalı

Yapıldığında önemli bir ihtiyaçtı. 1996’larda ne Türsksat vardı, ne de internet. Televizyon ve radyolar karasal vericiler aracılığıyla izleyicilere ulaşabiliyordu. Ve bu anlamda Büyükçekmece’nin içinde bile bazı noktalarda televizyon yayınları düzenli izlenemiyordu.  Bu nedenle buyük ihtiyaçtı. Ancak teknoloji ışık hızıyla gelişiyordu. O kule devreye girmeden Türksat devreye sokuldu, internet hayatımıza girdi.  Artık ne televizyonların, ne radyoların böyle bir kuleyece ihtiyacı yoktu. Büyükçekmece Meclisi karar almalı ve işlevini kaybetmiş bu kuleyi yıkmalı.

*

Hayali olmayanın gerçeği olmazmış. Bir yandan Büyükçekmece’den Devebağırtan’a ulaşan rekreasyon alanı, aşağıda sahil boyuncu Marina.. Karşıda Sabancı Akçansa yerinde fakülteler , Mimarsinan sahil boyu baştan başa cıvıl cıvıl. Ve Kumburgaz’ın o meşhur kumsalı..

Yukarda bazı projeler sadece Büyükçekmece Belediyesi’nin yapabileceği projeler değil. Bazıları için mesela Kumburgaz Kentsel Dönüşümü için kesinlikle İBB ve merkezi hükümetin desteği şart.

Bu destekler olursa Başkan Akgün bunları değil 2050 yılı eminim yedinci yılda da başkanlığı sürdürür ve bunların önemli kısmını da gerçekleştirebilir, gerçekleştirilmesi için adımlar atabilir.

*

Biz bunları hayal ettik.. Ne sonuçlar çıkacak, ne öneriler gelecek doğrusu şimdiden merak ediyorum.

Başkanlık bu önerilerden dikkat çekenleri bizlerle de paylaşabilir ise mutlu olacağız.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.